copyright 2004
All rights reserved.
10. The Fillmore East, a concert hall at 105 Second Avenue that hosted the Grateful Dead, the Who and Santana,
among many others closed down in 1971. In the 1980's the venue reopened as what ?
a. The offices of New York Press
b. A popular gay disco called the Saint
c. A Salvation Army store
d. A Puerto Rican funeral home
e. Starbucks
11. Which Marvel Comics superhero has an East Village connection ?
a. Captain America, whose immigrant father was a fruit vendor on Avenue D
b. Spider-Man, who briefly lived in a squat on St. Marks Place
c. The Thing, who grew up Jewish on the Lower East Side
d. The Silver Surfer, who fought with drug dealers on Houston Street
e. The Incredible Hulk, who battled sewer alligators by the East River
12. In 1961 which artist presented The Store, an installation of brightly painted plaster sculptures, at his studio
on East 2nd Street ?
a. Willem de Kooning
b. Robert Rauschenberg
c. Keith Haring
d. Claes Oldenburg
e. G.G. Allin
ToTaLLy CoOL
TotallyCool.net
Features
Fashion
Culture
History
Stay Tuned - There Is
Much to be exposed --
Richard Renda
Editor-at-Work

On Every Page There Is
A Song. Wait. And adjust
... your volume.
A Magazine Alive
Editor-In-Chief:
Laurie S. Schechter
"World's First Vogue Style Editor"
Totally Cool
The Magazine
The Village Test
- continued -
Editorial Music Credit:
Know It All
Laptop
Gammon Records
Section 1:
The MagaZine
The Village Test .... THE EAST VILLAGE: The big score.
Find out whether you're an EV savant or The Village idiot
by Noah Tarnow
1. Now famous as an upscale dance club Webster Hall -125 East 11th Street- was the site of what in the 1950's ?
a. McCarthyite anticommunist rallies
b. Temporary housing for destitute veterans of World War II
c. The RCA Records studio where Carol Channing recorded "Hello, Dolly!"
d. The New School's center for early-childhood-development classes
e. Allen Ginsberg's School for Poetic Young Boys
2. What East Village intersection was the city's main heroin market in the 1960's ?
a. Avenue C and 14th Street
b. Houston Street and 1st Street
c. Bowery and Bond Street
d. Avenue B and 2nd Street
e. The executive lounge of ConEd headquarters
3. While living in the East Village during the late 1970's, Madonna was briefly a member of what future one-hit-
wonder band ?
a. Club Nouveau
b. The Dream Academy
c. The Breakfast Club
d. Johnny Hates Jazz
e. The Strokes
FROM
FRIENDS
Tom and
Randy
4. What rhyming slogan is associated with Katz's Delicatessen, at 205 East Houston Street ?
a. "Our knishes are delicious dishes."
b. "Send a salami to your boy in the army."
c. "Candy is dandy, but chopped liver makes you quiver."
d. "Our kraut is sweeta, it's an American treat."
e. "Fo shizzle my nizzle, watch the pastrami sizzle."
5. What was the name of Robert Frank's 1959 film that chronicled the East Village lives of Allen Ginsberg,
Gregory Corso, and other Beat figures ?
a. Bless My Carnation
b. Pull My Daisy
c. Shoot My Zinnia
d. Pick My Rose
e. Make Sweet Love to My Chrysanthemum
6. Open since the 1850s, McSorley's Old Ale House, at 15 East 7th Street, is possibly the oldest bar in Manhattan.
What was banned from the premises until 1971 ?
a. Nonalcoholic drinks
b. Women
c. Discussion of politics
d. Cursing
e. "Walked into a bar" jokes
8. In 1967, the musical Hair had its world premiere at what East Village venue ?
a. The Public Theater
b. Theater 80
c. Classic Stage Company
d. Theater for the New City
e. Coney Island High
9. Which of the following is not true about Christodora House (145 Avenue B) ?
a. George Gershwin gave his first public performance there.
b. During the '60s, it was the first target of major antigentrification protests.
c. Iggy Pop wrote Avenue B while living there.
d. It was built in 1928 as a settlement house.
e. The phrase "don't go there, girlfriend" was coined by Quentin Crisp at a party in the penthouse.
Multiple Choice
7. The jazz club Slugs, formerly at 242 East 3rd Street, hosted the Monday-night residency of what jazz legend ?
a. Charlie Parker
b. Charlie Mingus
c. Miles Davis
d. Sun Ra
e. The Kenny G Orchestra
15. On the northeast corner of Bowery and Houston sits the Liz Christy Garden. Who was Liz Christy ?
a. Leader of a gardening activist group called the Green Guerrillas
b. The only female New Yorker to be killed in the Vietnam War
c. Inventor of the Weed Wacker
d. Women's-liberation advocate who lived at this location
e. The millionth person to puke on that corner
Fill in the blanks:
16. In 1956, _________ wrote about the best minds of his generation, "who picked themselves up out of
basements hung-over with heartless Tokay and horrors of Third Avenue iron dreams & stumbled to
unemployment offices," in his poem _________.
17. The first Hare Krishna ceremony outside of India (1966), a police riot that resulted in several dozen injured
officers (1988) and a murderer's giveaway of free soup that may have contained the remains of his victim (1989)
all took place in _________.
18. In 1974, Douglas Colvin, John Cummings, Tommy Erdelyi and Jeffrey Hyman rechristened themselves as
_________.
19. The name of the Ukrainian coffeeshop at 144 Second Avenue, _________, translates to English as rainbow.
20. In 1966, at the Dom on St. Marks Place, Andy Warhol debuted _________, his multimedia showcase featuring
the Velvet Underground.
21. From 1967 to 1968, Abbie Hoffman lived in the basement of 30 St. Marks Place, where he and his associates
founded a political group known as the _________.
22. In 1975, after they left Television and the New York Dolls, respectively, Richard Hell and Johnny Thunders
formed a new East Village punk band called _________.
23. The movie ________ inspired the design of the Korova Milk Bar, on Avenue A between 12th and 13th Streets.
24. Probably rock & roll's best-known transsexual, East Village punk _________ changed his name to
_________ in the late 1970's.
25. The corner of _________ Avenue and _________ Street, and the corner of _________ Avenue and ________
Street are the only two intersections in Manhattan where the avenue meets a street of the same number.

Match the movie with the East
Village location featured in it:
37. Chasing Amy
38. Crocodile Dundee
39. Desperately Seeking Susan
40. Donnie Brasco
41. Taxi Driver

Match the person with his or
her East Village claim to fame:
26. Chico
27. Diane di Prima
28. Hilly Kristal
29. Ed Fancher
30. Richard Foreman
31. Tuli Kupferberg
32. Joan Mitchell
33. Jonas Mekas
34. Valerie Solanas
35. Ellen Stewart
36. Michael Stewart
a. Avant-garde film advocate and founder of Anthology Film Archives
b. Cofounder of satirical rock band the Fugs
c. Experimental painter who lived and worked in the East Village during
the 1950's
d. Follower and attempted assassin of Andy Warhol
e. Founder of The Village Voice with Norman Mailer and Dan Wolf
f. Graffiti artist who was murdered by police at Third Avenue L station
g. Idiosyncratic playwright who stages work at St. Mark's Church
in-the-Bowery
h. Matriarch of La MaMa Experimental Theater Club
i. Notorious street-mural artist
j. Owner of CBGB and manager of various punk bands
k. Premier female beatnik poet of the early '60s

a. Katz's Delicatessen (205 East Houston Street)\
b. Love Saves the Day vintage store (119 Second Avenue)
c. Meow Mix lesbian bar (269 East Houston Street)
d. Vazac's Horseshoe Bar (a.k.a. 7B) (108 Avenue B)
e. Variety Arts Theater (110"112 Third Avenue)

13. Which Beat work was inspired by and set in Paradise Alley, a slum courtyard on Avenue A and East 11th
Street ?
a. Jack Kerouac's The Subterraneans
b. Neil Cassady's The First Third
c. Michael McClure's The Beard
d. Gregory Corso's Herald of the Autochthonic Spirit
e. Maynard G. Krebs's Like, I'm Getting All Misty
14. Which two of these titles were not released by Grove Press, the progressive publisher based out of 795
Broadway from the 1950's through the 1980's ?
a. Henry Miller's Tropic of Cancer
b. William S. Burroughs' Naked Lunch
c. Grace Metalious' Peyton Place
d. D.H. Lawrence's Lady Chatterley's Lover
e. Joey Ramone's Glue-Sniffing for Dummies
THE VILLAGE TEST ... THE ANSWERS:

Multiple choice:
1. c 2. d 3. c 4. b 5. b 6. b 7. d 8. a 9. e 10. b 11. c 12. d 13. a 14. c, e 15. a

Fill in the blanks:
16. Allen Ginsberg, Howl 17. Tompkins Square Park 18. The Ramones 19. Veselka 20. The Exploding Plastic
Inevitable 21. Yippies 22. The Heartbreakers 23. A Clockwork Orange 24. Wayne County, Jayne County 25. First,
1st, Second, 2nd

Matching / People:
26. i 27. k 28. j 29. e 30. g 31. b 32. c 33. a 34. d 35. h 36. f

Matching / Movies:
37. c 38. d 39. b 40. a 41. e

HOW DID YOU DO ???
0 to 8: Don't leave the Upper West Side much, do you ?
9 to 16: There's a magical land beyond the Astor Place cube, you know.
17 to 24: Not bad ... but be careful who you hit on at Wigstock.
25 to 32: So close. Honorary Yippie.
33 to 41: Congrats ! You're the new singer for the Ramones. Report to rehab immediately.
Home
Gennifer Flowers
Joe Franklin
Go ahead. Try your hand at it. Even if you have to look at the answers. You'll learn
many things you did not know. Life beyond Midtown. Upper Westside, what's that --
You need a Java-enabled browser to hear audio clips on this page.